Iscidern
Landskapet, frukten och människorna möts och formar den färdiga iscidern.
![](https://cdn.prod.website-files.com/66546f3551fbca5b6e57e7e6/66cee48fe8f3b7197158c90d_BIC_iscider.webp)
Iscider
![](https://cdn.prod.website-files.com/667c2ff0288ef9311b261fac/66fa9a49a8b6215def7b0288_1_appleice2023frilagd_lowres.png)
Brännland Apple Ice 2023, 375 ml
Första årgången av Apple Ice lanserades 2020, som en hommage till de fantastiska vinmakarna i Rheingau och Mosel. Då beskrev vi vinet som skir, balanserad och vild elegans. En beskrivning som fyra år senare fortfarande är aktuell.
Jäsningarna under våren skedde helt och hållet med naturlig jäst och gick ovanligt fort trots de låga jäsningstemperaturer vi arbetar med. Det har gett ett än vildare vin som är rent och lätt utan att försaka självsäkerhet och längd, säger Andreas Sundgren, grundare Brännland Iscider.
De tekniska komponenterna för Apple Ice 2023 är mycket nära tidigare årgångar. Omkring 100 gram restsocker per liter balanserade av 11 gram syra och något lägre alkoholhalt än de föregående årgångarna. Årgången buteljerades i juni 2024.
FÖRVARING
![](https://cdn.prod.website-files.com/667c2ff0288ef9311b261fac/679c8f623e54289eabb2456a_Till%20webb%20brannlandiscider_low_res_frilagd.png)
Brännland Iscider 2023, 375 ml
Brännland Iscider presenterar stolt nästa årgång av vinet som serverades på Nobelbanketten 2022. En blend av sorterna Mutsu, Belle de Boskoop, Cox, Gloster och Red Gravenstein. Brännland Iscider 2023 är mycket lätt och elegant, något som karaktäriserar hela årgången, oavsett buteljering.
Brännland Iscider 2023 jäser med den naturligt förekommande jästen i musten och i vineriet. Övergången till spontana jäsningar påbörjades brett 2020 med den första årgången av Brännland Apple Ice och är nu integrerad i hela produktionen, inklusive flaggskeppet Brännland Iscider.
- Årets iscider är elegant med lättare sötma, frisk syra och tydliga äppeltoner, något som karaktäriserar alla viner i årgången oavsett etikett. Jäsningarna, som genomfördes helt med vild jäst, var starka och snabba vilket i någon mån förändrar det färdiga vinet och bidrar med bredd, framförallt i smaken, säger Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider.
Brännland Iscider 2021 blev det första svenska vinet som serverats på Nobelbanketten. Årgång 2023 visar tydligt att iscider, precis som druvbaserade viner, skiljer sig mycket från årgång till årgång. 2023 har en betydligt lägre restsötma, 130 g / liter, jämfört med 168 g / liter för 2021, vilket innebär att 2023 är den minst söta / torraste Brännland Iscider som lanserats sen premiärårgången 2012.
FÖRVARING
![](https://cdn.prod.website-files.com/667c2ff0288ef9311b261fac/67a0a7d055341150a5ef52f2_WEBB%20barrique22_frilagd.png)
Brännland Iscider fatlagrad Barrique 2022, 187 ml
Årets fatlagrade iscider har en lättare fatsignatur än tidigare år, i linje med övergången till att endast arbeta med stora ekfat. Resultatet är en drickbarare iscider som ändå inte kompromissar med det som särskiljer den fatlagrade från våra andra iscidrar.
- Den fatlagrade iscidern är fortfarande det bästa vinet från Brännland Iscider för meditation men kombinerar, i den här årgången, magin från Stockinger-fat med något lite mer elegant. Den färdiga iscidern spänner således över ett bredare spektrum än vanligt, säger Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider.
Brännland Iscider Barrique 2022 innehåller 165 gram restsocker per liter och har en total syra på 15,5 gram per liter. Vinet är gjort av äppelsorterna Mutsu, Cox Orange, Kim, Gloster och Belle de Boskoop.
FÖRVARING
![](https://cdn.prod.website-files.com/667c2ff0288ef9311b261fac/67444a5cc2fe39751301ca87_axeltorp22_lowres.png)
Brännland Axelstorp 2022
Sedan 2018 drivs fruktodlingen Axelstorp, på Bjärehalvön, av Magnus Nilsson. Fruktträden planterades strax efter andra världskriget och sedan Magnus tog över har han medvetet sänkt produktionsvolymerna. Det ger mindre skördar, men i gengäld betydligt högre socker och aromkoncentrationer i frukten. Brännland Iscider presenterar stolt Brännland Iscider Axelstorp 2022, en iscider skapad av Ingrid Marie och Aroma från Axelstorp.
– Filosofin i Magnus fruktodling speglas i Brännland Iscider Axelstorp. Den balanserar ett extraordinärt djup med den karaktäristiskt sjungande syran i nordliga äpplen. Den något lägre alkoholhalten på 7 % är ett naturligt uttryck av frukten och den spontana jäsningen. En iscider för evigheten, säger Andreas Sundgren, grundare Brännland Iscider.
En del av frukten från Axelstorp kan ha så mycket som 40 % högre socker jämfört med samma fruktsorter från odlingar i samma område. Brännland Iscider Axelstorp är producerad i en upplaga om endast 800 flaskor och består av lika delar Ingrid Marie och Aroma.
Brännland Iscider Axelstorp 2022 har en restsötma på 182 gram socker per liter och en total syra på 18,7 gram per liter. Iscidern lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 6 december, har artikelnummer 10205 och kostar 399 kr.
FÖRVARING
![](https://cdn.prod.website-files.com/667c2ff0288ef9311b261fac/66f5c6072ce8903abd495951_brannland-plex-2018.png)
Brännland Plex 2018, 187 ml
Brännland Iscider och Petter har samarbetat sedan 2018 och lanserar nu sin fjärde iscider tillsammans. Brännland PLEX 2018 har legat orörd på stora Stockinger-fat i 60 månader, vilket har bidragit med ett tungt register av karamell och bränt socker samt balanserat den karaktäristiskt höga Brännland Iscider-syran.
Iscidern har alltså legat orörd på ett 500 liters Stockinger-fat i nästan 60 månader. Detta har gjort att vinet har skiftat färg från ljus bärnsten till tungt gyllenröd färg med svarta inslag. Färgen illustrerar också vinets smakkaraktäristik. 2018 var en balanserad årgång någonstans mittemellan Brännland Isciders lättaste och sötaste iscidrar men tiden på fat har lagt till ett tungt register av karamell, bränt socker och rancio som förstärks av det faktum att vinet har jäst lite extra under fatningen. Det ger en något högre alkoholhalt och mer botten till ett redan tätt vin.
I gengäld bibehåller PLEX iscider 2018 60 månader balans med sin karaktäristiska syra.
Andreas Sundgren, grundare Brännland Iscider
Av de iscidrar vi har släppt tillsammans med Petter genom åren är det här den absolut mest utvecklade och personliga.
Petter Alexis Askergren
Brännland Iscider har för mig alltid varit en av mina favoriterprodukter, dessutom svenskt! Det är en ära att få göra det här samarbetet löpande och dessutom ha mitt eget fat. Vi har länge kört Brännland Iscider i våra vinpaket på Hotell Granen i Åre och responsen är alltid överväldigande. Smaken och syran och helheten är för mig väldigt unik och jag känner mig hemma när jag dricker Brännland.
FÖRVARING
Vad är Iscider?
Vad är Iscider?
Iscider är ett stilla, naturligt sött, vin producerat av äpplen utvecklat av vinmakaren Christian Barthomeuf i provinsen Quebec i Kanada i slutet av 1980-talet.
Iscider kan karaktäriseras som ett isvin producerat på äpplen som råvara istället för vindruvor.
Våra metoder
Vi arbetar uteslutande med äpplen från svenska äppelodlare. Frukten pressas på plats i vårt vineri i Vännäsby. Efter pressningen nyttjar vi den naturliga kylan i vårt landskap för att koncentrera äppelmusten. Den koncentrerade musten jäser vi till det äppel-isvin som kallas iscider.
Vår filosofi
Vi arbetar enligt den lagstiftning som har antagits i provinsen Quebec för iscider. Det innebär att vi koncentrerar det naturliga sockret i frukten med hjälp av naturlig kyla och att vi inte tillsätter något till vår frukt eller till våra viner med undantag för en låg dos svavel innan buteljering.